Ondanks dat op dit moment nog de regen met bakken uit de hemel valt en het nieuwe fietsseizoen nog ver weg lijkt, hebben we speciaal voor jou een aantal tips om de levensduur van jouw fietsaccu te verlengen. Het is natuurlijk zonde om jouw gloednieuwe fietsaccu na twee fietsseizoenen alweer naar de milieudienst te brengen. Hoe kan jij er voor zorgen dat de fietsaccu van jouw elektrische fiets het langst mee gaat? Bekijk dan snel onderstaande tips!

Tip 1. Laad de fietsaccu op tijd op

Vroeger werd vaak gezegd dat elektrische producten eerst helemaal leeg moeten zijn voor je begint met opladen. Echter, bij de vernieuwde fietsaccu’s met een Li-ion is zelfs het tegenovergestelde waar: een fietsaccu slijt sneller wanneer volledig deze leeg wordt gereden. Daarnaast is het natuurlijk onprettig om na een lange fietstocht de laaste kilometers met een lege fietsaccu terug naar huis te fietsen. Als je dus de levensduur van de fietsaccu wilt verlengen, zorg er dan voor dat je met lange fietstochten altijd een oplader op zak hebt. Extra oplader nodig? Kijk bij ons ruim assortiment acculaders.

Tip 2. Belast jouw fietsaccu niet onnodig

Er zijn een aantal manieren om de belasting van de fietsaccu te verminderen. Zorg er ten eerste voor dat de bandenspanning in orde is. Een gemiddelde elektrische stadsfiets heeft genoeg aan 3 tot 6 bar. Zorg er dus voor dat je de banden onder de 3 bar gelijk oplaadt. Daarnaast doe je er goed aan om zo min mogelijk weg te rijden als de elektrische fietsaandrijving geactiveerd is. Dit zorgt ervoor dat jouw fietsaccu extra energie moet leveren. Tot slot kunnen wij aanraden om, net als bij een auto, op tijd naar de juiste versnelling te schakelen. Als je in te hoge toeren blijft fietsen kost dit jouw elekrische fiets extra energie als je in een lage versnelling blijft fietsen.

Tip 3. Bewaar de fietsaccu op de juiste manier

Wat vaak vergeten wordt is om de fietsaccu op een goede manier op te bergen. Zorg er niet voor dat de accu in de winter bovenop de kast in de garage komt de liggen met 10 graden onder de nul, dit heeft namelijk grote invloed op de capaciteit. Daarnaast doe je er ook niet goed aan om deze voor een langere tijd in de zon te leggen. Bewaar hem bijvoorbeeld in een berschermhoes, op een koele plek. Zoals hierboven al is genoemd, moet je de fietsaccu nooit volledig leegrijden. Het is zelfs zo, als je een fietsaccu voor een langere tijd opbergt en nooit oplaadt, dat deze in een diepteontlading terecht komt. Wanneer dit gebeurt moet je hem helaas vervangen. Vaak staat ook wel in de gebruiksaanwijzing dat de accu minimaal 50% geladen moet zijn wanneer je hem opbergt, dit raden wij ook altijd aan al onze klanten.

Tip 4. Gebruik altijd de juiste lader voor jouw fietsaccu

Zorg er altijd voor dat je de lader gebruikt die bij jouw elekrische fiets is geleverd. Vaak wordt gedacht dat opladers met een zelfde aansluiting ook de juiste oplader is, maar helaas is niets minder waar. Voor e-bikes met een 24 volt aandrijving is bijvoorbeeld een 29.4 volts lader nodig, terwijl voor een 36 volt aandrijving een 42 volts lader nodig is. Echter, dit kun je vaak met het blote oog niet zien terwijl dit resulteert in een mogelijke schade voor jouw lader en/of fietsaccu. Daarnaast werkt dit ook brandgevaar in de hand met consequenties die je sowieso wilt voorkomen. Naast de orginele laders kun je ook kiezen voor een vervangende oplader, bijvoorbeeld de Bosch vervangende oplader. Daarnaast kun je af een toe een snellader gebruiken wanneer je snel de weg weer op wilt. Onthoud wel dat dit niet de standaard moet worden.

Tip 5. Kies de juiste fietsaccu voor jouw behoefte

Wanneer je een nieuwe elektrische fiets of nieuwe fietsaccu aanschaft is het goed om stil te staan hoeveel kilometers je met de elektrische fiets denkt te gaan rijden. Wanneer je meer kilometers denkt te maken doe je er goed aan om een accu te kopen met een hogere capaciteit. Onze Bosch fietsaccu’s maken bijvoorbeeld een mooi onderscheid tussen de de 300Wh, 400Wh en 500Wh varianten. Daarbij kunnen wij adviseren om eerder te kiezen voor een hogere capaciteit dan een lagere capaciteit. Wanneer je kiest voor de capaciteit van een fietsaccu raden wij ook aan om rekening te houden met het type wegdek waar vaak op wordt gereden en het lichaamsgewicht van de fietser. Dit zijn namelijk belangrijke factoren om te bepalen wat voor jou de juiste capaciteit is. Heb je de juiste fietsaccu gevonden? Bestel deze dan gemakkelijk via onze webshop. Wanneer je boven de €100,- besteld, betalen wij voor jou de verzendkosten!

Heb je nog vragen over de gegeven tips of over een van onze producten? Neem dan contact met ons op via de klantenservice!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *